Mastodon, el Twitter lliure, té més de 2 milions d'usuaris

Per Mercé Molist | 29 April 2019

La revolució de les xarxes socials descentralitzades avança sense pressa però sense pausa, creant cada vegada més serveis semblants als que ja tenim, com Twitter, Instagram o Youtube, però construïts amb programari lliure, descentralitzats i gestionats pels propis usuaris. És una resposta planetària a les empreses àvides de dades personals.

Mastodon és conegut com el Twitter lliure per la seva estètica i funcionament molt semblants als d’aquesta xarxa social. Va néixer el 2016 i ja té dos milions de persones registrades, the-federation.info. És el servei amb més èxit de l’anomenat Fedivers, un univers de xarxes socials federades, o en camí de federar-se, que usen el mateix protocol informàtic de comunicació.

Una dels definicions més precises de Fedivers pot llegir-se a fediverse.gitlab.io, on a més mostren un mapa d’aquest: “És com un sistema feudal en el qual el poder i les dades estan descentralitzades i disperses per múltiples terres, mentre que els llocs web corporatius dominants es van convertir cadascun en rei (o tirà?) de la seva immensa terra, envoltats d’altes tanques”.

En els últims anys i amb cada vegada més rapidesa, al Fedivers s’han format el que vindria a ser el Facebook lliure, Friendi.ca; el Youtube lliure, Peertube; el Instagram lliure, PixelFed; el Blogger lliure, Plume, un Dropbox lliure, Nextcloud o un Spotify lliure, Funkwhale. I n’hi ha més.

“Treballem dur per preservar la descentralització, la seguretat i la privacitat al ciberespai i per anar cap a una societat horitzontal i mutualista no jeràrquica on la tecnologia estigui feta per les persones per a les persones i no per les corporacions per a controlar la gent”, és la declaració de principis d’una de les instàncies on es parla en espanyol a Mastodon, Hispagatos.Space. N’hi ha més i poden localitzar-se aquí.

Els usuaris d’aquestes xarxes valoren sobretot la llibertat que comporta el seu funcionament descentralitzat, que permet “evitar que siguin controlables, censurables i monetizables per governs i multinacionals” afirma un dels seus usuaris, Aitor Saiz, de 44 anys i administrador informàtic d’una empresa de Guipúscoa, qui porta “diversos mesos intensos a Mastodon”. Diu que la seva empresa van decidir “deixar d’alimentar a Facebook i buscar llocs dignes on poder fer, aprendre i compartir el nostre treball i el dels nostres aliats, i Mastodon i el Fedivers són aquest lloc”.